11 gewoontes die je moet hebben om het beste uit jezelf te halen

Blog gewoontes

In eerste instantie wilde ik verder gaan waar ik gebleven was in mijn vorige blog, namelijk het behalen van doelen. 

Een paar dagen geleden las ik echter op Pinterest een quote die mij inspireerde om de volgende gewoontes te delen in mijn blog.

Het is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen dat bij veranderingen in gedrag en bij het behalen van doelen, het heel belangrijk is om ook je gewoontes aan te passen op jouw gewenste situatie. Motivatie en wilskracht zijn van belang om te starten, maar om de verandering vol te houden of om jouw doel te bereiken, zijn er vaak nieuwe gewoontes nodig.

Een simpel voorbeeld hierin is als je wilt afvallen:

 1. Je gaat aan de slag met jouw eetpatronen en gewoontes;
 2. Je snoept niet of veel minder;
 3. Je gaat meer bewegen/ sporten;
 4. Als je het echt goed aanpakt, heb je ook jouw valkuilen ontdekt en daar een actieplan op bedacht, zodat je jouw nieuwe levensstijl kan volhouden. 

Wat het hebben van goede gewoontes zo belangrijk maakt, is het feit dat wij dagelijks zoveel prikkels meekrijgen en keuzes moeten maken dat wij de meeste dingen onbewust en op automatisch piloot doen. Die onbewuste handelingen zijn grotendeels opgebouwd uit gewoontes en overtuigingen die wij hebben meegekregen, is aangeleerd of zelf bedacht hebben. 

Om het beste uit jezelf te halen, moet je vaak veranderingen aanbrengen in jouw gedrag, levensstijl, overtuigingen en denkpatronen. Het hebben van gewoontes die jou ondersteunen om alles uit je leven te halen wat erin zit, is dus heel belangrijk. 

Hieronder heb ik 11 gewoontes beschreven die jou op weg kunnen helpen.

Want het beste uit jezelf halen, dat wil toch iedereen ?

 1. Lees elke dag, voed jouw kennis.
 2. Voer jouw werk en opdrachten hoogwaardig uit, streef naar excellentie. Niet om indruk te maken op anderen, maar voor jezelf.
 3. Jouw gezondheid is belangrijk, maak het een prioriteit om goed voor jezelf te zorgen en om rust te nemen.
 4. Leer van / imiteer de mensen die je bewondert.
 5. Maak op de zondagavond een weekplanning inclusief de doelen die je wilt behalen/ maak de avond ervoor een planning voor de volgende dag inclusief de doelen die je wilt behalen. 
 6. Behoud de focus op de doelen die je wilt behalen.
 7. Reflecteer iedere dag aan het eind van de dag op de positieve dingen die je ervaren hebt.
 8. Onderneem altijd actie! Hoe eng of moeilijk het ook is. 
 9. Zorg ervoor dat je een krachtige en inspirerende ‘why’ hebt! Zonder drijfveren kom je nergens. 
 10. Distantieer je van negatieve relaties, gevoelens, gesprekken en roddels. Dit zijn energiezuigers en tijdverslindend.
 11. Geef nooit op!

Dit zijn ze dan!

Heb jij ook een aantal gewoontes die je helpen om het beste uit jezelf te halen? Zijn ze hier niet benoemd, voel je dan vrij om deze te delen.

Amelia Sealey