Ik moet bekennen dat ik totaal geen ochtendmens ben en vooral niet tijdens de wintermaanden.
Echt fit wakker worden, gaat bij mij dan heel moeizaam. Het is geen kwestie van het hebben van een ochtendhumeur. Het duurt alleen wat langer voordat ik fris en fruitig opgestart ben.
Aan het begin van het jaar, heb ik na een training over gedragsverandering, voor mezelf onderzocht wat het beste werkt om in de ochtend fitter te zijn. De resultaten hiervan heb ik verwerkt in 7 tips om een goede dagstart te hebben. Tot aan de zomer is het mij gelukt om een groot deel van deze tips uit te voeren.
Terugval
Tijdens de zomer werd ik vanzelf goed wakker, maar nu val ik weer terug in oude patronen.
Het einde van het jaar is het qua werk en het zingen, heel druk en is een goede start heel belangrijk. Wanneer ik terugkeer naar oude patronen, loop ik vaak achter de feiten aan en geniet ik veel minder van mijn dag.
Een aantal van deze tips zijn nu voor mij een automatisme geworden en enkele anderen zoals bewegen en dergelijke vormen een grotere uitdaging. Echter is het zo dat wanneer al deze ingrediënten gelukt zijn in de ochtend, ik hele dag door energiek ben en zelfs weinig tot geen last heb van een middagdip.
Omdat ik voor mezelf deze tips weer wilde oppakken, bedacht ik mij dat deze tips ook handig zijn, voor anderen die net als ik hier tegen aan lopen.
Hieronder heb ik 7 tips beschreven, die jou een goede dagstart kunnen geven.
1. Leg de avond van tevoren jouw kleding klaar.
Vaak duurt het in de ochtend veel langer om een outfit uit te kiezen en heb je ook jouw kast overhoop gehaald, die je moet opruimen. Door het al klaar te leggen, bespaar je tijd en energie. Je hoeft ook niet meer na te denken over wat je aan moet. Het is gewoon een kwestie van na het douchen, jouw kleding aantrekken.
2. Probeer 15-30 minuten eerder wakker te worden.
Door eerder wakker te worden, heb ik de tijd om rustig op gang te komen. Dit zorgt voor mij in ieder geval veel meer rust in mijn hoofd en lijf.
3. Drink een glas met water.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van water op een lege maag jouw metabolisme versnelt en afvalstoffen afvoert. Hier heb je de hele dag profijt van omdat dit ook een positieve invloed kan hebben op jouw energiehuishouding.
4. Mediteren/ bezinnen/bidden.*
Je kunt mediteren, bezinnen of bidden zelf zo religieus of zweverig maken, zoals je dat zelf wil. Een moment van rust nemen om tot jezelf te komen, voordat de waan van de dag begint, kan rust bieden en jouw helpen om die rust te bewaren gedurende dag.
Bedenk of visualiseer het verloop van de dag en schrijf tenminste 1 doel of prioriteit die je voor die dag wil behalen.
5. Bewegen.
Stretchen of een korte workout naar eigen keuze van ongeveer 10 minuten, geeft een energieboost. Kies vooral oefeningen of een workout, die goed bij je past en waar je energie van krijgt. Voor de een kan het yoga zijn, maar voor de ander kan het weer een HIIT workout zijn.
6. Ontbijt goed!
Ontbijt wordt door velen de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Bij een goed ontbijt, heb je later veel minder de neiging om te snacken en te snoepen. Jouw lichaam en geest heeft dan voldoende brandstof om lekker aan de slag te gaan. Vindt jij het net als mij vaak ook lastig om in de ochtend goed te ontbijten?
Een tip, die mij vaak helpt is om de avond van tevoren of zelfs al op de zondag het ontbijt klaar te maken. Denk hierbij aan ‘overnight oats’ of ontbijtmuffins.
7. Probeer minstens 5-10 minuten eerder uit huis te gaan.
Door eerder dan gebruikelijk uit huis te gaan, vermijdt je stress wanneer je in de file beland of vertraging hebt met de ov.
Wanneer ik later ben, ervaar ik vaak het gevoel dat ik achter de feiten aan loop. Voor mij is deze tip echt wel een uitdaging, maar wanneer het lukt, dan geeft het voldoening en een positief gevoel, die ik meeneem gedurende de dag.
Heb jij nog meer tips voor een goede start van de dag? Laat hieronder een bericht achter
*Uit wetenschappelijke onderzoeken komen wisselende berichten over welke voordelen het mediteren/bidden biedt. Wat tot nu toe de rode draad is dat het geen oplossing is voor alles wat de mens mankeert, maar dat het wel degelijk een positief effect kan hebben op mensen.
In neurowetenschappelijk onderzoek naar de hersenactiviteit tijdens het mediteren is er gezien, dat er 4 hersencentra betrokken zijn bij het mediteren. Namelijk:
• Sulcus frontalis superior en de sulcus intraparietalis: voor het richten van de aandacht
• Dorsolaterale prefrontale cortex: registreert of de aandacht verdwijnt
• Ventrolaterale prefrontale cortex: zorgt dat gedachten niet achter elke prikkel aangaan en remt de angst- en pijncentra
• Visuele cortex: verbindt de aandacht met bijvoorbeeld een beeld
Mocht je psychisch kwetsbaar zijn en/of psychische klachten heb, kan ‘te diep’ mediteren zorgen voor extra klachten. Het is dan belangrijk om van te voren te overleggen met jouw behandelaar of arts. Je zou ook onder begeleiding van een psychotherapeut of een ander specialist een aantal meditatie oefeningen kunnen doen.