8 tips om jouw loopbaan te verbeteren

Waarom zou je 8 tips om jouw loopbaan te verbeteren, nodig hebben?
Naar mijn mening kun je ongeacht of je nou tevreden bent over jouw loopbaan of niet, het verbeteren. Er zijn namelijk wel altijd verbeteringen mogelijk, waardoor je echt alles uit jouw loopbaan haalt!

Die goede oude tijd….

Voorheen was het gebruikelijk dat je als werknemer de verantwoordelijkheid over de groei in jouw loopbaan voor een grote gedeelte in de handen van jouw werkgever plaatste.

Even kort door de bocht gezegd:
Je werkte hard, dat werd opgemerkt en dan kreeg je promotie of een andere functie. Was je niet tevreden dan ging je in gesprek met jouw leidinggevende  en probeerde je eerst er met hem/haar uit te komen. Men was zo loyaal dat vertrek bij deze werkgever vaak de laatste optie was.

Ook was het minder gebruikelijk om zelf cursussen, trainingen en opleidingen zelf te kiezen en te vergoeden. Vooral als deze niet gerelateerd waren aan het werk wat je uitvoerde.

De tijden zijn nu veranderd. ….

Heel lang was het zo dat Nederlandse werknemers gemiddeld 5 jaar in dezelfde functie of bij de dezelfde werkgever bleef. Het zou mij niet verbazen als deze gemiddelde o.a. door de voorgaande crisis, de huidige Corona crisis en wetswijzigingen veel lager ligt.

Ook is het zo dat er nu van werknemers verwacht wordt dat zij zelf de regie over hun loopbanen nemen. Dat zij veel meer zelf de koers van hun loopbaan bepalen, zelf ervoor zorgen dat ze zich blijven ontwikkelen en ontplooien. Dus er is een verschuiving gekomen van een passieve houding ten aanzien van loopbaanmanagement naar een actieve houding waarin je zelf de regie en controle over jouw loopbaan over neemt.

Een andere ontwikkeling in de arbeidsmarkt is dat er meer flexibele contractvormen zijn, die ervoor zorgen dat je niet achterover kunt leunen bij 1 werkgever of in een bepaalde functie.

Ook willen veel werknemers zelf niet alleen maar in loondienst blijven werken. Vaak  hebben zij  talenten en interesses op meerdere gebieden, waardoor je steeds meer mensen krijgt met combifuncties bij 2 verschillende werkgevers, of dat zij naast hun baan in loondienst ook ondernemer zijn.

Arbeidsmarkt anno nu

De arbeidsmarkt en de wensen van iedereen die zich daarop begeeft is divers en complex.  Iets waar vooral de starters op de arbeidsmarkt niet voldoende op voorbereid worden tijdens hun studie, maar ook de generatie 45+ heeft hier ook behoorlijk veel moeite mee, want het is een omslag in wat zij gewend zijn. De Corona crisis zal waarschijnlijk ook niet de complexiteit van de arbeidsmarkt verminderen.

Jij hebt de regie?!

Dus daar sta je dan; de koers bepalen van jouw loopbaan ligt in jouw handen. Jij hebt de regie, je bent eigenaar van en verantwoordelijk voor jouw loopbaan. Je hebt zelf ongetwijfeld ook wensen en doelen die je wilt behalen.

Alleen snap je regelmatig geen snars van de arbeidsmarkt en van wat deze arbeidsmarkt te bieden heeft. Daarnaast heb jij vaak genoeg zelf geen idee van wat jij te bieden hebt aan een werkgever, laat staan de arbeidsmarkt.

Je werkt jezelf drie slagen in de rondte, loopt vast, raakt overspannen of misschien zelfs burn-out. Een andere optie is dat je heel stilletjes lijdt aan de net zo gevaarlijke variant de bore- out en wat doe je dan?

8  tips om jouw loopbaan te verbeteren

In deze blog bied ik jou geen wondermiddel aan, sorry hiervoor! Helaas heb ik deze niet in mijn bezit.

Wat ik jou wel kan aanbieden zijn 8 tips, die eenvoudiger zijn dan dat ze lijken. Tips, die jij geleidelijk in kunt zetten om jouw loopbaan te verbeteren en waarmee jij de koers hiervan zelf in handen neemt.
Je moet er wel wat moeite voor doen, maar je krijgt er ook veel voor terug. Namelijk de loopbaan die jij zelf wilt en waar jij verantwoordelijk bent voor de zingeving, verloop en  de successen die je hierin behaald.

Deze 8 tips zijn:

Zelfonderzoek & reflectie

Reflecteer op jouw loopbaan tot nu toe.
Breng in kaart wat jouw drijfveren, talenten, vaardigheden en valkuilen zijn. Wanneer was jij het gelukkigst in je werk en wanneer niet?
In  welke taken, functies en werkgever blink jij uit en laat jij het beste van je kunnen zien?
Ben jij een purpose driven persoon? Zo,ja wat is jouw purpose? Waar krijg je voldoening van?

Doelen stellen

Wat wil jij bereiken in het leven en in jouw loopbaan. De nadruk ligt op jou omdat het nu niet gaat om wat je ouders, docenten, familie, vrienden kortom jouw omgeving en maatschappij van jou willen en verwachten. Het gaat om jouw eigen dromen, wensen, passies en/of drijfveren. Ga bij jezelf te rade wat jij echt wil en stel aan de hand hiervan jouw doelen op.

Arbeidsmarktonderzoek

Onderzoek waar jij staat in de arbeidsmarkt!
Je gaat na hoe aantrekkelijk jij bent voor andere werkgevers.  Zijn jouw vaardigheden, kennis en ervaring nog relevant en voldoende up to date om elders of in een andere functie te kunnen werken. Welke werkgevers, functies en arbeidsvorm passen bij jou? Maar ook welke functies en vaardigheden zijn nu essentieel voor werkgevers en de arbeidsmarkt.

Blijven leren en ontwikkelen

Het klinkt inmiddels wel misschien als een cliché en toch is het zoals het is. Zorg ervoor dat je  nieuwe vaardigheden en talenten blijft ontdekken en ontwikkelen. Dit kan ook in jouw huidige functie zonder altijd een nieuwe cursus of opleiding te volgen. Geef jezelf op voor bijvoorbeeld nieuwe projecten of extra taken die er zijn of ontstaan.

Blijf op de hoogte van de trends in jouw branche en durf die ook te bespreken binnen jouw bedrijf. Kom met concrete suggesties/ideeën , die jouw afdeling of bedrijf kan uitvoeren om zo nog beter in te spelen op wat er gebeurt in de branche.

Je kunt ook webinars volgen, boeken lezen, via coursera gratis cursussen volgen en een verdiepende cursus of opleiding doen.  Het is bovendien van belang om proactief de nieuwe ontwikkelingen rondom de arbeidsmarkt te volgen, zodat je weet welke impact dit eventueel heeft op jouw loopbaan.

Wordt lid van een vereniging         

Veel beroepen/ branches hebben een eigen vereniging. De voordelen van een vereniging zijn divers.               
Vaak kan je als je lid bent een erkenning of keurmerk krijgen dat jij voldoet aan de eisen van het vak. Hierdoor ben je aantrekkelijk voor werkgevers en opdrachtgevers omdat zij ervan uit kunnen gaan, dat jij een echte vakmens bent en weet wat je doet.

Hiernaast houden verenigingen zelf ook alle trends en ontwikkelingen in het vak of branche bij en wordt jij hiervan op de hoogte gesteld.
Dit scheelt jou tijd en uitzoekwerk. Om hun leden mee te nemen in alle ontwikkelingen organiseren zij vaak ook cursussen, masterclasses, webinars en bijeenkomsten. Vaak zijn deze gratis en je krijgt de kans om op laagdrempelige manier te netwerken met vakgenoten.

Netwerken

Of je het nou leuk vindt of niet is het belangrijk om te netwerken. Netwerken kan lastig zijn, dat geef ik toe. Ik ben er zelf geen ster in omdat ik er niet altijd zin in heb. Maar als ik zelf reflecteer op mijn loopbaan, heeft netwerken mij veel opgeleverd.

Netwerken betekent niet alleen dat je naar allerlei borrels en events gaat. Netwerken kan zoals hierboven omschreven via een vereniging heel laagdrempelig, maar ook door de relaties te koesteren, die je leert kennen vanuit jouw werk.

Wanneer jij altijd een stapje extra je best doet voor jouw klanten en collega’s, zullen zij in de meeste gevallen dit waarderen. Dit zal hun ook altijd bij blijven waardoor zij een gewaardeerde netwerk contact worden. Wanneer je deze contacten ook onderhoud, dan wordt het makkelijker netwerken.

Leer of doe iets compleet anders

Voorbeelden hiervan zijn het leren spelen van een muziekinstrument, starten met schilderlessen of danslessen, een boek schrijven, boksen of een vechtsport leren.

Kortom ga iets doen wat:
1. buiten jouw comfortzone ligt en
2. wat niet direct met jouw werk te maken heeft.
Hierdoor ontdek je en ontwikkel je nieuwe vaardigheden.
Verder leer je andere mensen kennen, waardoor jouw netwerk zich uitbreidt en diverser wordt.

 Start een ‘side hustle’:                          

Voor de mensen die het nog niet weten wat dit is:
Een ‘side hustle’  is een bijbaan of parttime onderneming, die je naast jouw vaste baan doet.

We hebben allemaal talenten en vaardigheden, die wij niet altijd geheel kwijt kunnen in ons beroep.  Hierdoor kun je ontevreden zijn over jouw huidige loopbaan, omdat je niet al jouw energie, bevlogenheid of passie kwijt kan in jouw werk.

Door deze vaardigheden in te zetten of om te zetten in een side hustle haal je meer uit jouw loopbaan. Je raakt weer meer verbonden met dat wat jouw bevlogen maakt. Ook leer je weer nieuwe dingen over jezelf, die jou helpen om je verder te ontplooien.                                   

Volgens de Amerikaanse ondernemer en schrijver Chris Guillebeau, die hier een boek overschreef kan dit voor degenen waarbij dit past ook ‘empowerend’ werken. Het vergroot namelijk jouw zelfredzaamheid en maakt je minder afhankelijk van jouw werkgever.

Dit waren de 8 tips om jouw loopbaan te verbeteren. Voel je vrij om vragen te stellen of je eigen visie te delen!

Wil je meer weten over loopbaancoaching via B-U-Fully?
Lees dan hier meer: https://b-u-fully.nl/diensten-wat-doen-wij/loopbaancoaching/

Amelia Sealey