7 deadly sins in je loopbaan

The 7 deadly sins

Het warme weer tijdens de zomer deed mij denken aan een oude summer special van Magnum: ‘The 7 deadly sins’. Deze special is dus ook de inspiratie achter mijn blog.

Want ook in je loopbaan kun je last hebben van de 7 deadly sins. Wat naar mijn mening deze 7 deadly sins op loopbaan gebied zijn, lees je in deze blog. Op mijn social media kanalen, had ik het al gedeeld, maar verdeeld over meerdere dagen. Het leek mij handig om die losse bijdrages te bundelen in 1 blog.

Deze deadly sins zijn niet gerangschikt op volgorde. Ik ben dus ook benieuwd of je het bij jezelf herkent.

1. Afgunst

Het is niet alleen een ander geen successen gunnen, maar ook anderen in de weg staan om verder te komen omdat je bang bent om de ‘concurrentiestrijd’ te verliezen. Ik snap dat in sommige branches er veel concurrentie is onder collega’s en dat er harde targets gehaald moeten worden. Toch ben ik van mening dat je samen veel verder komt. Zie die topper van een collega niet als concurrent, die uitgeschakeld moet worden, maar als leermeester en inspiratie om je ook verder te ontwikkelen en verbeteren.

2. Luiheid

Sommige mensen willen succesvol, welvarend en invloedrijk zijn, zonder er maar ook iets voor te willen doen. Ze zijn liever liever lui dan moe en hebben nauwelijks werkethiek. Het liefst zou alles bij hun aan moeten komen waaien. Zodra iets teveel moeite en energie komt, klagen ze, geven ze niet thuis en stoppen ze er ook mee. Ik zeg niet dat je jezelf de dood in moet werken. Maar niets komt in het leven zomaar aanwaaien. Het hebben van een gezonde werkethiek, daar ga je ook niet dood aan. Misschien wordt je ermee geen miljonair, maar door lui te zijn wordt je het ook niet.

3. Angst/ onzekerjeud

Angst en onzekerheid zijn niet hetzelfde, maar gaan wel vaak samen. Dat angst een slechte raadgever is, weet we allemaal wel en toch lijkt angst vaak de belangrijkste raadgever te zijn in de loopbaankeuzes, die wij maken. Angst en onzekerheid over eigen kunnen, voeden elkaar en zorgen vaak ervoor dat men vastloopt en niet alles eruit haalt wat er in zit.

4. Irrealiteit

Op mijn Instagram profiel heb ik een link naar een artikel over de zelfoverschatting, die er heerst onder de Nederlandse beroepsbevolking. 35% van Nederlandse medewerkers overschat zijn competenties. Nu zijn er voordelen aan een lichte overschatting, want we zijn als mensen geneigd om te werken naar wat we denken te kunnen.

Echter is 6% en zo een 500.000 medewerkers totaal de realiteit ten aan zien van hun kunde en kennis kwijt. Zij denken geweldig werk te leveren, terwijl hun collega’s, leidinggevenden en klanten daar totaal anders over denken. Het gevaar hiervan is dat zij zichzelf zo overschatten dat zij dus er vaak ook niet voor open staan om te werken aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

5. Pesten/ Roddelen en ander ongewenst/ ongepast gedrag op het werk

In 2017 waren ruim een half miljoen werknemer het slachtoffer van pesterijen, waarvan 80.000 structureel. (cijfers TNO) De gevolgen voor de medewerkers en werkgever zijn groot. In het algemeen zorgt dit gedrag voor verzuim en uiteindelijk vertrek bij de huidige werkgever. Daarnaast heeft een negatieve impact op het zelfvertrouwen van iemand en negatieve invloed in hun privé leven.

Het leven van je collega’s zuur maken is onder geen enkel omstandigheid oké. Er gaat ook zoveel negatieve energie in het roddelen over je collega’s , dat ik iedereen ook adviseer om dit te doen. Een goede stelregel is als je het niet tegen de persoon in kwestie zelf kan of durft te zeggen, zwijg er dan over. Ook voor de omstanders en hierdoor medestanders: neem het op voor mensen die gepest en onheus bejegend worden. Kijk niet stilzwijgend toe!

6. Overwerken

Overwerken is iets waar ik mij geregeld schuldig aan heb gemaakt tijdens mijn loopbaan in loondienst. Ik heb zo vaak gratis overgewerkt, omdat ik ontzettend gedreven ben en dingen af wilde hebben, blije klanten en een tevreden werkgever wilde hebben.

Wat ik niet altijd besefte is dat ik verwende werkgevers en klanten kreeg, die het vanzelfsprekend vonden dat ik overuren maakte. Terwijl vaak mijn collega’s stipt op tijd en zelfs soms eerder vertrokken, werkte ik door. Ik vergat tijd te maken voor de leuke dingen in het leven en leefde ik om op vakantie te gaan.

Ik streef ernaar om niet met spijt terug te kijken op dingen. Alleen soms denk ik weleens, had ik nou eerder al die tijd, creativiteit en overuren ingezet om meer te werken aan mijn eigen ontwikkeling en dromen.

Uiteindelijk heb ik wel in die tijd veel kennis opgedaan en de basis kunnen leggen voor mijn deskundigheid nu. Alleen ben ik die tijd kwijt en is het niet meer terug te halen.

Mijn advies is ook, werk hard en slim, maar verlies jezelf niet uit het oog. Bouw niet (alleen) aan de droom van een ander, maar werk vooral ook aan die van jezelf!

7. Liegen/ Oneerlijkheid

Eerlijkheid is een duur goed. Oneerlijkheid is wat mij betreft ook niet alleen liegen, onwaarheden vertellen, maar ook een ander geen eerlijke kans geven, omdat ze volgens jou ‘anders’ zijn.

Dus vriendjespolitiek en ongelijke kansen bieden, passen wat mij betreft ook in het rijtje. We weten allemaal dat liegen op je cv not done is, maar ook de kleine leugentjes om bestwil die je vertelt aan collega’s, leidinggevenden, medewerkers en klanten kunnen tegen je

Nu hebben we de deadly 7 gehad: afgunst, luiheid, angst/onzekerheid, irrealiteit, pesten/roddelen, overwerken en oneerlijkheid.
Welke 7 deadly sin heb jij ervaren of ben je zelf geneigd om te doen?Waar ga jij de komende maanden verandering in brengen?

Wil je meer weten over loopbaancoaching via B-U-Fully?
Lees dan hier meer: https://b-u-fully.nl/diensten-wat-doen-wij/loopbaancoaching/

Amelia Sealey