Sollicitatiegesprek? Maak een sterke eerste indruk met je kleding.

“YOU NEVER GET A SECOND CHANCE TO MAKE A FIRST IMPRESSION”
– Andrew Grant.

De juiste uitstraling tijdens sollicitatiegesprekken.

Dus je bent op zoek naar een nieuwe baan. Dat betekent sollicitatiegesprekken voeren. Een sollicitatiegesprek is niet altijd de leukste onderdeel van je zoektocht. Maar wees gerust een goede voorbereiding is het halve werk.

Bij een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk een goede eerste indruk achterlaten. Natuurlijk is je kleding niet de enige factor waar je op moet letten. Je verpest je eerste indruk ook als je bijvoorbeeld te laat aan komt sjezen. Zelfs een slappe hand geven kan een verkeerde indruk achterlaten. Hoewel dit zeker hele belangrijke factoren zijn, richt ik me in dit artikel op uitstraling. Een verzorgde uitstraling is erg belangrijk. Het zegt in eerste instantie iets over de persoon zelf.

Binnen 30 seconden vormen mensen op basis van je uitstraling een beeld van jouw zelfvertrouwen, betrouwbaarheid of intelligentie. Daarnaast wordt meer dan de helft van de sollicitanten afgewezen vanwege de eerste indruk (bron). Het is dus belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt. Je outfit is hierin je belangrijkste wapen.

Maar wat is nou een geschikte outfit? En wat zijn de do’s and don’ts?

Waar begin je?

Begin bij het begin en dat is het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek hebt. Je wilt zoveel mogelijk informatie verzamelen over het bedrijf, browse de website en social media kanalen om een beeld te krijgen van de onderneming. Wat is bijvoorbeeld hun missie en visie. Probeer ook te achterhalen of het bedrijf een formele of informele uitstraling heeft. Dit helpt bij het bepalen van de juiste outfit.

Voor een gesprek bij een creatieve PR bureau kun je veel creatiever met je outfit omgaan dan bij een gesprek bij een accountant kantoor. Maar geef hoe dan ook een kleine persoonlijke draai aan je outfit keuze, bijvoorbeeld een zijde sjaaltje aan je tas als je voor een formele look gaat. Dit zegt dat je oog voor detail hebt.

Let wel op dat het bij je past en iets zegt over je persoonlijkheid. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je kleding gestreken is en dat je schoenen niet afgetrapt zijn.

Kies de juiste kleuren

Een outfit wordt pas een geheel als de kleuren ook bij elkaar passen. Kleur zegt tijdens een sollicitatiegesprek, onbewust meer over je dan je denkt. Kleur vertelt zo haar eigenverhaal over de drager. Ze vertelt dat je krachtig of energiek bent of dat je juist timide of veilig bent.

Het probleem met dit verhaal is, dat het niet altijd waarheid hoeft te zijn. Als je verkeert kiest, zal het verhaal niet bij je passen. Zwart, donkerblauw en grijs zijn veilige kleuren en passen het beste bij een formele sollicitatiegesprek. Voor een informele gesprek kun je iets creatiever zijn.

Speel met en combineer kleuren die bij de ondertoon van je huid passen. Dit zorgt ervoor dat je straalt. Ga voor warme tinten als je een gelige of olijvig ondertoon hebt en koele tinten als je een blauwige of rozige ondertoon hebt.

Elke kleur heeft zo zijn eigen betekenis en een eigen verhaal. Bekijk onderstaand kleurenschema om de betekenis van jouw kleurkeuze te ontdekken.

Een waarschuwing…Onderzoek van CareerBuilder geeft aan dat werkgevers de kleur oranje de slechtste kleur vinden om te dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Ze vinden oranje te schreeuwerig en onprofessioneel. Ja.. oranje is dus geen optie!

Voorbeelden?

Als je net als mij visueel ingesteld bent wil je vast voorbeelden. Ik heb drie voorbeelden voor je verzameld.
Een voor een sollicitatie bij bijvoorbeeld een bank. Een voor een sollicitatie bij bijvoorbeeld een fashion PR bedrijf, en een voorbeeld voor een gesprek bij een non-profit organisatie.

Do’s and don’ts tijdens een sollicitatiegesprek.

Om het je nog makkelijker te maken heb ik een do’s and don’ts overzicht voor je gemaakt.

Do’s

 • Verzorgde , schone kleding en schoenen
 • Wees subtiel met parfum
 • Kies kleding die bij je past zodat je je op je gemak voelt.
 • Ga voor subtiele sieraden die niet afleiden
 • Verzorgde nagels
 • Gebruik maximaal 3 kleuren

Don’ts

 • Te korte rok of jurk
 • Te diepe decolleté
 • Ladders in je panty (neem een reserve mee)
 • Afgetrapte schoenen
 • Rugzak
 • Neppe designer tassen.
 • Drukke prints
 • Vieze vlekken

Ik wens je heel veel succes in je zoektocht naar een nieuwe uitdaging!
-x- Florella

Florella Marti